Buitenlandse bestuurders onder invloed van alcohol of drugs moeten vanaf 1 januari meteen waarborg van 1.260 euro betalen
Geschrokken? Nou lees dan ongerust verder want buitenlandse bestuurders die op Belgische wegen worden betrapt onder invloed van alcohol of drugs, zullen vanaf 1 januari een waarborg van 1.260 euro moeten betalen. Wanneer de persoon weigert de waarborg te betalen, wordt de auto in beslag genomen.
Beetje nuance is op zijn plaats want het gaat hier om serieuze overtreding van de norm in het geval van bloed alcohol. Drugs daarentegen wordt sowieso niet getolereerd in België
Betrapt worden onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur, staat gelijk aan een geldboete. Maar die geldboete wordt te vaak niet betaald door buitenlandse bestuurders. In 2023 ging het om zo’n 4.600 bestuurders uit het buitenland die betrapt werden op alcohol of drugs.
Om het probleem aan te pakken, heeft ontslagnemend minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) een nieuwe regeling klaar. “Buitenlandse bestuurders moeten vanaf 1 januari meteen 1.260 euro waarborg betalen als zij betrapt worden op rijden onder invloed van drugs of meer dan 1.2 promille alcohol in hun bloed hebben”, legt hij uit.
In de praktijk is 1.260 euro de minimumboete, inclusief gerechts- en andere kosten voor wie een eerste keer op drugs achter het stuur wordt betrapt. Bij vrijspraak wordt het bedrag teruggestort, maar bij een effectieve veroordeling wordt het bedrag in rekening gebracht met de boete.
Ook buitenlandse bestuurders die een speekseltest of bloedproef weigeren, zullen preventief een waarborg moeten betalen. Mensen die weigeren de waarborg te betalen, zullen hun voertuig 96 uur aan de kant moeten laten staan, want dan neemt de politie de wagen in beslag.
Wanneer de termijn voorbij is, en er nog altijd niet werd betaald, kan het parket de inbeslagname bevelen. Wie zijn wagen dan nog wil terugkrijgen, draait ook nog eens op voor de takel- en stallingskosten.
“Zo gaan we straffeloosheid tegen. Voor buitenlandse bestuurders wordt het immers veel moeilijker om de dans te ontspringen en hun boete niet te betalen na een veroordeling”, verklaart Van Tigchelt.
KORTOM NIET RIJDEN ONDER INVLOED
meet jezelf met een gekalibreerde alcoholtester van Alcoline en bij gebruik van drugs test u met een Dräger Drugcheck 3000 of u onder de limiet blijft