Streptokken, wat zijn dat nu precies?
Streptokokken zijn een groep bacteriën die veel verschillende soorten infecties kunnen veroorzaken, variërend van relatief milde aandoeningen zoals keelpijn, krentenbaard en roodvonk tot ernstigere aandoeningen zoals longontsteking en reumatische koorts. Echter wanneer de bacterie in de bloedbaan of onderliggend weefsel komt dan is er sprake van een invasieve infectie waarbij levensbedreigende klachten kunnen ontstaan zoals bloedvergiftiging (sepsis). De bacterie wordt dan ook wel de vleesetende bacterie genoemd.
Alle reden om bij klachten snel te weten of het een streptokokken infectie betreft, dit doet u met een zelftest op groep A-streptokokken ook wel de Strep-A test genoemd.
Symptomen die mogelijk wijzen op een groep A streptokok infectie:
verkouden, keelpijn, opgezette amandelen, opgezette keelklieren, bobbelige tong, rode uitslag, koorts
Waarom haast maken als u een strep A infectie vermoed?
- Snelle diagnose: Een zelftest kan snel uitwijzen of een keelinfectie wordt veroorzaakt door streptokokken. Dit is belangrijk omdat streptokokkeninfecties doorgaans goed reageren op antibiotica, wat niet het geval is bij virale infecties.
- Behandeling en preventie van complicaties: Een vroege diagnose en behandeling kunnen de duur van de ziekte verkorten en het risico op complicaties verminderen.
- Beperken van verspreiding: Streptokokken zijn besmettelijk. Door snel te weten of je een streptokokkeninfectie hebt, kun je maatregelen nemen om de verspreiding naar anderen te beperken.
- Geruststelling: voor mensen met symptomen die overeenkomen met een streptokokkeninfectie, zoals keelpijn, koorts, en gezwollen lymfeklieren, kan een zelftest geruststelling bieden en helpen bij het bepalen van de volgende stappen voor zorg en behandeling.
De Strep-A zelftest van Alcoline is van de Zwitserse producent Prima-Lab en speciaal ontwikkeld om thuis af te nemen. De monsterafname wordt gedaan met een keeluitstrijkje en geeft na 5 minuten een resultaat. De Strep-A test heeft een algehele betrouwbaarheid van 97,90%.
Het is belangrijk om de handleiding zorgvuldig te volgen voor een nauwkeurig resultaat. Bij een positief resultaat is het aan te raden om contact op te nemen met een medisch arts voor een passende behandeling. Bij een negatief resultaat, maar aanhoudende symptomen, is het ook verstandig om medisch advies in te winnen, aangezien er andere oorzaken kunnen zijn voor de symptomen. Vragen? Neem contact met ons op.