MENOPAUSE FSH TEST – 2 Tests

12,58 ( prijs ex. BTW: 10,40 )

DE MENOPAUSE FSH TEST
De menopauze wordt veroorzaakt door een verandering van het hormonale evenwicht in het lichaam van de vrouw. Deze verandering treedt meestal op rond de 45 jaar. Maar de echte tekenen worden waargenomen rond de leeftijd van 55 jaar. Een onregelmatige menstruatiecyclus is een vroege aanwijzing voor het begin van de menopauze (peri-menopauze). De menopauze is het gevolg van het einde van de eierstokfollikelcyclus, wat leidt tot een toename van het circulerend follikelstimulerend hormoon (FSH). De concentratie van FSH neemt tijdens de menopauze toe van minder dan 20 mUI/mL tot ongeveer 80 mUI/mL. De MENOPAUZE FSH TEST kan de aanwezigheid van FSH in de urine opsporen zodra de
concentratie vanaf 25 mIU/mL stijgt.

De MENOPAUSE FSH Testkit heeft het CE 0483 keurmerk voor zelftesten en is geschikt voor thuisafname. De kit bestaat uit in totaal 2 test mogelijkheden

Deze test heeft een gevoeligheid van 100 % en een specificiteit van 86,90%. De algehele betrouwbaarheid is 94,00 % bij een drempelwaarde van 25 mlU/mL

Categorieën: , Artikelnummer: GT0002

Extra informatie

Gewicht 0,045 kg
Afmetingen 18 × 7,5 × 2,5 cm

Omschrijving

ALGEMEEN

HET FSH-HORMOON EN DE MENOPAUZE
De menopauze wordt veroorzaakt door een verandering van het hormonale evenwicht in het lichaam van de vrouw. Deze verandering treedt meestal op rond de 45 jaar. Maar de echte tekenen worden waargenomen rond de leeftijd van 55 jaar. Een onregelmatige menstruatiecyclus is een vroege aanwijzing voor het begin van de menopauze (peri-menopauze). De menopauze is het gevolg van het einde van de eierstokfollikelcyclus, wat leidt tot een toename van het circulerend follikelstimulerend hormoon (FSH). De concentratie van FSH neemt tijdens de menopauze toe van minder dan 20 mUI/mL tot ongeveer 80 mUI/mL. De MENOPAUZE FSH TEST kan de aanwezigheid van FSH in de urine opsporen zodra de concentratie vanaf 25 mIU/mL stijgt.

TESTPRINCIPE
MENOPAUZE FSH TEST is een immunochromatografische test die FSH detecteert via speciale goudgeconjugeerde monoklonale antilichamen in de reactieve strip.

HANDLEIDING:
Download

TESTPROCEDURE:
1) Open het beschermende zakje en neem het testapparaat eruit. Gooi het zakje met droogmiddel in het aluminium zakje weg
2) Verwijder de beschermdop – hierdoor komt het absorberende uiteinde bloot te liggen. –fig.A
Draai het apparaat zodanig dat het resultatenvenster naar boven wijst en de absorberende tip naar beneden.
3) Plaats de absorberende tip recht onder de urinestroom gedurende minstens 10 seconden. –fig.B1

WAARSCHUWING: Zorg ervoor dat er geen druppels urine op het afleesvenster spatten.
U kunt ook (indien gemakkelijker) urine opvangen in een schone, droge, residuvrije container (niet meegeleverd) en de absorberende tip gedurende 10 seconden in de urine dompelen –fig.B2
4) Plaats de beschermdop terug op de absorberende tip. –fig.C
5) Leg de test op een droog en vlak oppervlak met het venster naar boven. –fig.D

INTERPRETATIE VAN DE RESULTATEN:
LEES HET RESULTAAT AF NA PRECIES 5 MINUTEN
De intensiteit van de lijnkleuren is niet relevant voor de interpretatie van de resultaten van de test.

POSITIEF RESULTAAT
In het leesvenster verschijnen twee gekleurde banden bij de tekens T (test) en C (controle). Het T (Test)-streepje kan minder intens (lichter) zijn dan het C-streepje. Dit betekent dat de concentratie van het follikelstimulerend hormoon (FSH) in de urine gelijk is aan of hoger is dan 25 mIU/mL.
In dat geval moet de test na 5-7 dagen worden herhaald, omdat de FSH-concentratie in de loop van de maand varieert.
Als het resultaat positief is, is het menopauzeproces mogelijk begonnen en moet u contact opnemen met uw gynaecoloog.

NEGATIEVE RESULTATEN
Een gekleurde streepje verschijnt alleen onder het teken C (controle) .
Dit betekent dat de concentratie FSH in de urine lager is dan 25 mIU/mL en dat het menopauzeproces waarschijnlijk nog niet is begonnen.

ONGELDIG RESULTAAT
Er verschijnt geen streepje in het C (Controle) gebied en het is onmogelijk om het resultaat van de test te interpreteren, dat als niet geldig moet worden beschouwd. U moet de test herhalen met een nieuwe MENOPAUSE FSH TEST en een nieuw urinemonster.

De meest voorkomende oorzaken van onjuist gebruik zijn:
a) de absorberende tip werd te lang of niet lang genoeg in de urine ondergedompeld;
b) druppels urine die op het resultatenvenster zijn gespat terwijl de tip onder de urinestroom was.

HOE WERKT DE MENOPAUZE FSH-TEST?
Het apparaat identificeert specifiek menselijk FSH en toont aan of de concentratie van dat hormoon in de urine gelijk is aan of hoger is dan 25 mIU/mL. In sommige gevallen kunnen monsters met een FSH-concentratie
onder deze waarde (tussen 21 mIU/mL en 24,99 mIU/mL) een positief resultaat opleveren. De test is gekalibreerd op de 2e internationale standaard NIBSC 08/282.

WANNEER KAN DE TEST WORDEN GEBRUIKT?
De test kan op elk moment van de maand worden uitgevoerd.

OP WELK MOMENT VAN DE DAG MOET DE TEST WORDEN UITGEVOERD?
De test kan op elk moment van de dag worden uitgevoerd. De eerste urine van de ochtend bevat echter een hoger FSH-gehalte, waardoor de beste resultaten kunnen worden verkregen.

KAN HET RESULTAAT ONJUIST ZIJN?
De juiste resultaten worden verkregen als de instructies correct worden opgevolgd. Er kunnen echter onjuiste resultaten worden verkregen als er vocht op het apparaat terechtkomt voordat de test wordt uitgevoerd. Bovendien kunnen de resultaten in zeldzame gevallen foutief positief zijn bij jonge vrouwen (die lijden aan hormonale of stofwisselingsstoornissen). In het geval van onverwachte of tegenstrijdige resultaten, moet u met uw gynaecoloog overleggen, omdat sommige gezondheidsaandoeningen de resultaten van de test kunnen veranderen.

ALS DE ABSORBERENDE TIP LANGER DAN 10 SECONDEN IN DE URINE WORDT GELATEN, IS HET RESULTAAT DAN CORRECT?
Ja, een paar seconden langer beïnvloedt het resultaat niet.

ALS DE ABSORBERENDE TIP MINDER DAN 5 SECONDEN IN DE URINE WORDT GELATEN, IS HET RESULTAAT DAN CORRECT?
Nee, omdat de hoeveelheid van het geabsorbeerde monster mogelijk niet voldoende is.

WAT MOET IK DOEN ALS HET RESULTAAT POSITIEF IS?
Als u de eerste keer een positief resultaat hebt, moet u de test na 5-7 dagen herhalen. Als de tweede test positief is, zijn de FSH-waarden abnormaal lang hoog gebleven, zodat het mogelijk is dat het menopauzeproces is begonnen. Neem contact op met uw gynaecoloog.

WAT MOET IK DOEN ALS HET RESULTAAT NEGATIEF IS?
Als het resultaat negatief is, is het FSH-gehalte in de urine lager dan 25 mIU/mL, wat betekent dat het menopauzeproces nog niet is begonnen. Als u echter menopauzesymptomen ervaart, moet u de test na 40-60 dagen herhalen, of een gynaecoloog raadplegen.

KAN DE TEST WORDEN GEBRUIKT ALS GEBOORTEBEPERKING?
Nee, de test is daar niet voor ontworpen en mag niet voor dat doel worden gebruikt.

HEEFT HET STOPPEN MET ORALE ANTICONCEPTIEMIDDELEN (DE PIL) INVLOED OP DE RESULTATEN?
Nadat u bent gestopt met orale anticonceptiemiddelen, kan uw menstruatie enige tijd onregelmatig zijn, wat de resultaten kan beïnvloeden. U moet ongeveer twee maanden wachten voordat u de test uitvoert.

WAAROM KAN DE MENSTRUATIE NA HET BEREIKEN VAN DE MENOPAUZE EN MET EEN POSITIEVE UITSLAG VAN DE TEST NOG STEEDS NORMAAL VERLOPEN?
Een positieve test betekent dat het FSH-gehalte in de urine hoger is dan 25 mIU/mL, wat betekent dat de menopauze mogelijk begint. De menopauze wordt gedefinieerd als het uitblijven van de menstruatie gedurende 12 opeenvolgende maanden zonder andere oorzaken. Bij vrouwen verloopt deze biologische verandering echter geleidelijk en wordt zij voorafgegaan door een periode die perimenopauze wordt genoemd en waarvan de duur kan variëren. Een positief resultaat terwijl u nog steeds menstrueert, kan betekenen dat u zich in de perimenopauze bevindt.

WAT IS DE NAUWKEURIGHEID VAN DE FSH-TEST VOOR DE MENOPAUZE?
Beoordelingsverslagen tonen een concordantiepercentage van 94% (CI 95%: 92,0 – 95,9%) met referentiemethoden.

CNK nummer

CNK: 4694998

CE-attest

CE Certificaat D1408400052_E

Andere suggesties…