Alcoholtesten voor wetshandhaving

Alcoholtesten naar de letter van de wet

Veel mensen denken dat een paar biertjes het verschil niet zullen maken als ze gaan autorijden. Maar dat doen ze vaak wel. Een paar glazen alcohol kunnen net het verschil zijn tussen een fikse boete en een verplichte rijvaardigheidscursus op eigen kosten. Of ze kunnen net het verschil maken tussen een ongeluk veroorzaken of veilig thuiskomen na een avondje uit. Het is daarom niet voor niets dat politie, Justitie, Marechaussee en overige wetshandhavers gebruikmaken van professionele alcoholtesten voor wetshandhaving. U leest in dit blog waarom.

Noodzaak van alcoholtesten voor wetshandhaving

Zoals we in het intro al vertelden, zijn er nog altijd mensen die denken dat ze met alcohol in hun bloed nog prima kunnen autorijden. Ze doen het wel vaker en het gaat altijd goed, zeggen ze. Maar hoe kan het dan dat het bij andere mensen fout gaat? Ze rijden iemand aan, ze verliezen de macht over het stuur, of ze vallen in slaap. In die gevallen brengen ze niet alleen zichzelf in gevaar; ze zijn ook een gevaar voor andere – onschuldige – mensen. Voor degenen die het nuttigen van alcohol voor het besturen van een auto niet kunnen laten, zijn er alcoholtesten voor wetshandhaving. Dat zijn niet de ‘huis-tuin-en-keuken’-alcoholtesten die u bij de Action of benzinepomp koopt. Dat zijn serieuze meetinstrumenten die de hoeveelheid alcohol in het bloed feilloos meten. Als een alcoholtest voor wetshandhaving een te hoog promillage alcohol in het bloed meet, kunt u maar beter alvast kijken of er voldoende geld op uw bankrekening staat.

Wet- & regelgeving rond alcohol

In Nederland schrijft de wet voor dat u maximaal 0,5 promille alcohol in het bloed mag hebben (of 0,22 mg alcohol per liter uitgeademde lucht). Voor onervaren bestuurders met minder dan 5 jaar een rijbewijs is de limiet 0,2 promille. Dit betekent niet dat het verboden is om met alcohol op aan het verkeer deel te nemen. Het betekent wel dat u slechts een zeer beperkte hoeveelheid mag drinken van één tot maximaal twee glazen alcohol.

Alcoholtesten bij alcoholcontroles

Een alcoholtest voor wetshandhaving geeft onverbiddelijk aan of u de alcohollimiet heeft bereikt of overschreden. Indien u dus meer dan 0.5 promille alcohol in het bloed heeft (0,2 voor onervaren bestuurders), bent u strafbaar. De politie gebruikt alcoholtesten voor wetshandhaving op straat. Dit is een apparaat waar u op moet blazen. Aan de uitslag kan de politie zien of u alcohol gedronken heeft. Teveel gedronken? Dan volgt een ademtest op het bureau en een proces verbaal of erger… De politie gebruikt ook nog andere alcoholtesten voor wetshandhaving. Bij grootschalige controles gebruikt de politie een zogenaamde ‘sniffer’ waarmee ze nog sneller alcoholgebruik kunnen constateren.

Alcoholtest weigeren. Ja of nee?

Kunt u een alcoholtest weigeren? Ja dat kan, maar het is strafbaar. Weiger dus geen alcoholtest. Maar vooral: drink gewoon geen alcohol voor u gaat deelnemen aan het verkeer. U kunt proberen te liegen over twee of drie biertjes… Alcoholtesten voor wetshandhaving daarentegen liegen nooit!